obiceiuri-proaste-care-ne-mananca-ani-intregi-din-viata-cum-ne-distrug-zaharul-alcoolul-tutunul-cafeaua-herbalife-bucuresti

  Obiceiuri proaste care ne mananca ani intregi din viata. Cum ne distrug zaharul, alcoolul, tutunul sau cafeaua
 • Obiceiurile negative ne consuma foarte mult timp din viata, de multe ori chiar fara sa ne dam seama. De pilda, mancatul ca o forma de compensare a tristetii, lipsa punctualitatii, fumatul cand ne streseaza ceva, statul cu orele pe retelele de socializare sau butonatul telefonului mobil.

   

  ”Toate aceste lucruri iti mananca enorm de mult timp din viata, iar acest timp este irosit fara un scop anume. Sunt obiceiuri proaste care iti mananca energia, timpul si chiar un anumit tip de constienta, pentru ca persoanele respective devin tributare acestor obiceiuri”, explica psihologul Stelian Chivu.

   

  Unele persoane dezvolta chiar si obiceiul de a deprinde obiceiuri proaste. Pentru a scapa de aceste deprinderi negative, trebuie sa intelegem mai intai cum se instaleaza ele. Intr-o prima etapa, facem ceva cu placere, cum ar fi, spre exemplu, sa fumam, iar in a doua etapa alegem sa continuam acea actiune. In a treia etapa, ne simtim bine cand alte persoane din anturaj ne surprind in noua ipostaza, iar in a patra etapa repetam prima actiune. Cand se ajunge la ultima etapa amintita, obiceiul s-a instalat deja la persoana in cauza.

   

  ”Cand suntem tristi, singuri, nervosi, creierul cauta stimuli emotionali exteriori si ne transmite o anumita necesitate, din dorinta de a se echilibra, din nevoia de a ne face sa ne simtim bine. Creierul va face rapid conexiuni cu lucrurile care ne-au facut sa ne simtim bine, cum ar fi consumul de ciocolata, dar daca devin obiceuri, ajung sa ne puna sanatatea in pericol”, detaliaza psihologul Stelian Chivu.

   

  Legatura dintre neurotransmitatori si dezechilibrele din organism


  Important de stiut este ca orice obicei se instaleaza mai intai in zona mentala, Fiecare dintre noi are in creier neurotransmitatori. Acestia sunt substante chimice care pot fi influentate de obiceurile pe care le-am deprins de-a lungul vremii si care ne ghideaza in ceea ce gandim, simtim, dar si in privinta modului in care ne comportam.

   

  Unul dintre cei mai cunoscuti neurotransmitatori este serotonina, fiind unul dintre cei mai eficace antidepresivi produsi de organismul uman. Un alt neurotransmitator important este dopamina, pentru ca induce corpului o senzatie de pace, motivare si concentrare. Endorfinele genereaza, la randul lor, buna dispozitie, pace si relaxare. Nerepinefrina produce energie pentru organism, dar cand este generata in exces, devine toxica. Acetilcolina este neurotransmitatorul care se ocupa de functiile cognitive, adica de memorie.

   

  ”Cand neurotransmitatorii sunt produsi natural si sunt in echilibru, acestia fac ca persoana respectiva sa fie vesela, optimista, sanatoasa si armonioasa. Este important de stiut ca sunt si substante care pot genera acesti neurotransmitatori, cum este, spre exemplu, zaharul, alcoolul, tutunul, ciocolata si cafeaua. Ce trebuie sa se stie este ca atunci cand acesti neurotransmitatori sunt generati in exces de organism, se produc dezechilibre serioase si asta ne influenteaza modul de a gandi, nivelul emotiilor si chiar sanatatea corpului fizic”, puncteaza psihologul Stelian Chivu.

   

  Cum ajung sa ne controleze deprinderile negative


  Dupa ce dobandim un obicei prost, acesta va avea tendinta sa se instaleze la nivel mental, dupa care ajunge efectiv sa ne influenteze si implicit sa ne controleze. Cand se intampla acest lucru, va aparea un conflict interior, ce determina organismul sa genereze neurotransmitatorii amintiti in exces. Prin urmare, desi aceste substante chimice au un efect benefic asupra organismului, din cauza obiceiurilor proaste pe care le deprindem, ele ajung sa ne faca rau.

   

  La nivel mental, persoanele in cauza vor deveni nesigure pe ele, cu tendinte depresive, ceea ce duce finalmente la o stare extrem de grava, care in limbaj de specialiate se numeste epuizarea neurotransmitatorilor. Ea se traduce printr-o reducere semnificativa a secretiei acestor substante chimice de catre organism, dar si intr-o scadere pronuntata a calitatii acestora. Pe acest fond, apar emotiile distructive, iar de aici pana la boala nu mai e decat un pas.

   

  ”Legatura intre obiceiurile proaste, sanatate, inteligenta si starea de armonie a organismului este extrem de stransa. Altfel spus, cu cat o persoana are mai multe obiceiuri proaste, cu atat ea va deveni mai tributara acestora. Multi cred ca obiceiurile negative tin de vointa, insa, asa cum am aratat, este doar partial adevarat, pentru ca ele tin de neurontranmitatorii pe care creierul nostru ii produce. Daca cantitatea lor scade, persoana respectiva va avea nevoie de stimuli exteriori intr-un numar cat mai mare, cum ar fi drogurile, tutunul, cafeaua si alcoolul, ca sa compenseze starea de bine de care organismul are nevoie, iar asta, evident, nu este de dorit”, concluzioneaza psihologul Stelian Chivu.


 • Data: 2018-05-25 Ora: 09:57:19
 • Sursa:
 • adevarul.ro
 • Autor:
 • Valentin Trufasu
 • Comentarii (0)
 • Vizualizari (0)
 • Contact direct:
 • Daca doresti sa ne contactezi direct, iata datele noastre:
 • Membru Herbalife Independent
 • Telefon mobil: 0740274753 (Orange) sau 0722277884 (Vodafone) sau 0762683193 (Cosmote)