Pigmentii care dau fructelor si legumelor (dar si ierburilor, mirodeniilor si chiar unor cereale integrale) culorile lor frumoase, sunt compusi ai plantelor in care se gasesc in mod natural si sunt cunoscuti sub denumirea de fitonutrienti. Unele alimente care contin fitonutrienti contin, de asemenea, vitamine si minerale ce actioneaza ca antioxidanti1 care contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ.
O dieta echilibrata cu cel putin 5 portii de fructe si legume colorate pe zi, te poate ajuta la asigurarea tuturor nutrientilor necesari si poti profita de beneficiile fitonutrientilor din alimentatie.
Cand fructe precum merele rosii, afinele, strugurii si portocalele, sunt consumate impreuna, ele ofera un amestec mai bogat de nutrienti cu efecte antioxidante, decat atunci cand se consuma separat. Asa ca include in alimentatie salate, fructe si legume cat mai multe, consumate ca atare sau gatite la foc iute.
In concluzie, ce ar trebui sa mananc?
Aminteste-ti expresia „mananca un curcubeu”. Fructele si legumele au pigmentii lor unici si profil unic de fitonutrienti; dar nivelul lor de activitate antioxidanta variaza de asemenea, de aceea este o idee buna sa consumam mai multe tipuri si culori diferite.
Conopida, aliatul impotriva celor mai grave boli. De ce ar trebui consumata CRUDA