Uneori, ceea ce vedem nu este ceea ce avem nevoie. Acest lucru este valabil mai ales atunci cand vine vorba de mancare. Poate ca ti s-a intamplat sa iti umpli farfuria cu mai mult decat poti sau ar trebui sa mananci, doar pentru ca ti s-a parut ca portia este prea mica.
O portie recomandata este cantitatea de mancare pe care o gasesti pe eticheta cu informatii nutritionale de pe ambalajele produselor alimentare. Dar nu intotdeauna aceasta corespunde cu ceea ce mananci in realitate.
Pentru a evita aceste capcane vizuale si a ne controla mai bine portiile, iata cateva sfaturi utile:
Alege recipiente de servire mai mici Daca folosesti recipiente mai mici, vei avea impresia ca ai luat o portie suficienta.
Foloseste tacamuri mai mici. Cu o lingura mare poti lua mai multa mancare decat cu una mica. La fel se intampla si cu furculitele sau cutitele.
Ia in considerare dimensiunea farfuriilor. O farfurie mica plina cu mancare pare mai satisfacatoare decat una mare jumatate goala.
Dimensiunea paharelor de baut conteaza. Un pahar inalt si subtire pare ca are mai mult lichid decat unul scurt si lat, chiar daca au acelasi volum. Astfel, poti sa iti induci senzatia de hidratare folosind pahare inalte si subtiri pentru apa sau alte bauturi fara calorii si pahare scurte si late pentru bauturile alcoolice sau cele bogate in zahar.
Portioneaza alimentele din farfurie in bucatarie si nu la masa. Daca iti pui mancarea in farfurie din bucatarie si lasi restul acolo, vei evita tentatia de a lua suplimente.
Conteaza culoarea farfuriei. Daca exista un contrast mare intre culoarea mancarii si cea a farfuriei, vei putea vedea mai clar cat de mare este portia ta.
Mananca mai intai alimentele mai putin calorice. Daca incepi masa cu o portie generoasa de legume sau salata, te vei simti mai plin si vei manca mai putin din celelalte alimente.
Priveste farfuria ca un ghid. Farfuria ta poate fi si un instrument util pentru a iti imparti corect componentele mesei. Desigur, fiecare persoana are nevoi nutritionale diferite, in functie de varsta, sex, activitate fizica si stare de sanatate, dar o regula generala ar fi sa iti imparti farfuria astfel:
Legume sau salata: aproximativ jumatate din farfurie
Proteine: aproximativ un sfert din farfurie
Carbohidrati complecsi (cum ar fi cerealele integrale sau legumele cu amidon): aproximativ un sfert din farfurie
Sper ca aceste sfaturi te vor ajuta sa iti controlezi mai bine portiile si sa ai o alimentatie mai sanatoasa.
Citeste si: Cum sa iti controlezi portiile si sa adopti o alimentatie sanatoasa