(Whatsapp) 0722.277.884
Contact telefonic 0722.277.884 0740.274.753

ATITUDINI SI COMPORTAMENT LA ROMANI ATUNCI CAND TIN O DIETA

Stil de viata | 2012-03-24

Aproape jumatate dintre romani considera ca au o greutate prea mare si nu sunt multumiti de acest lucru. Iar 41% cred ca ar trebui sa tina un regim de slabire, dar inca nu au inceput o dieta. Acestea sunt principalele rezultate ale unui studiu realizat de Herbalife si intitulat "Atitudini si comportamente in stilul de viata al romanilor".
Dietele sunt foarte populare in randul romanilor, insa foarte putini apeleaza la metode sanatoase de scadere in greutate. Potrivit studiului, derulat anul acesta in luna ianuarie, 42% dintre romani au urmat un regim de slabire cel putin o data in viata, dar majoritatea (67%) au fost nemultumiti de rezultate.

Aceasta pentru că mulţi dintre ei ţin diete fără a consulta un medic nutriţionist şi fac numeroase greşeli.

- O greşeală care reiese din studiu este renunţarea la mese pentru a scăpa de kilogramele în plus. De exemplu, 71% dintre români spun că au încercat să slăbească renunţând la masa de seară. "Ceea ce nu ajută la nimic în pierderea kilogramelor şi nici nu este un obicei sănătos, pentru că organismul are nevoie şi de masa de seară", semnalează dr Şerban Damian, specialist în nutriţie, cel care a prezentat rezultatele studiului.


- Doar 3% dintre români ştiu că un regim alimentar echilibrat înseamnă mese fără excese, cu proporţii bune pentru toate componentele nutritive. "Un program corect de nutriţie trebuie să asigure un aport echilibrat de calorii, carbohidraţi buni, proteine de calitate, grăsimi sănătoase, fibre alimentare, vitamine şi minerale", explică dr Şerban Damian.


- Programul de mese nu este respectat de majoritatea românilor. Numai 35% dintre ei încearcă să mănânce trei mese pe zi, iar prânzul este masa principală a zilei pentru mai mult de jumătate dintre cei chestionaţi. 30% nu acordă importanţă mesei de dimineaţă, declarând că iau micul dejun doar rareori sau niciodată.


- Creşterea consumului de apă este printre cele mai populare metode de slăbit printre români. Nu mai puţin de 68% dintre ei au băut multă apă în încercarea de a scăpa de kilogramele în plus. "Dar, evident, acest lucru nu este suficient", aminteşte dr Şerban Damian.

- Medicamentele pentru slăbit sunt şi ele destul de populare, 20% dintre cei care au încercat să slăbească au apelat la ele. Alţi 17% au luat suplimente alimentare.


- O altă metodă greşită la care recurg românii pentru a slăbi este renunţarea la gustările dintre mese. Peste o treime dintre cei intervievaţi au făcut acest lucru din dorinţa de a deveni mai supli. "Aceasta nu este o soluţie. Gustările între mese sunt chiar importante pentru ţinerea sub control a poftelor culinare, cu condiţia ca acestea să fie alcătuite din fructe, legume, suc de fructe, nu mai mult de câteva alune sau seminţe", spune nutriţionistul Şerban Damian.


- Puţini români fac şi sport atunci când ţin un regim alimentar pentru a slăbi. Românii nu sunt deloc prieteni cu sportul. Jumătate nu fac deloc sport la ora actuală, în timp ce numai 21% practică o activitate fizică o dată pe săptămână. Pentru 58% din românii care au încercat să slăbească, plimbările lungi au reprezentat principalul tip de activitate fizică efectuată în paralel cu regimul. "Nu este rău, dar plimbările nu ajută la slăbit. Pentru asta e nevoie de exerciţii fizice susţinute", potrivit medicului Damian. Peste 17% dintre respondenţi nu au făcut nici un tip de mişcare în paralel cu dieta, după cum reiese din acest studiu la care au participat 802 persoane, bărbaţi şi femei, din mediul
urban, cu vârste între 24 şi 50 de ani, având minimum studii liceale sau postliceale.

Autor Steluta Indrei Sursa Herbalife Romania