sfaturi-cum-sa-nu-ajungi-de-craciun-la-urgente-alerta-medicilor-herbalife-bucuresti

     Sfaturi cum sa nu ajungi de Craciun la Urgente - ALERTA medicilor! - timp digestie alimente
  • In fiecare an, sute de oameni au nevoie de asistenta medicala inca din prima zi de Craciun. Anul trecut, pentru prima data, patologia etilico-traumtatica si toxica a echilibrat si chiar a depasit ca numar si gravitate patologia digestiva. La sectiile de primire urgente s-au prezentat pacienti cu colici biliare, gastrite, ulcere in criza, pancreatite si hemoragii digestive ce au necesitat urgent evaluare clinica, imagistica si biologica, unele necesitand terapie in urgenta.

    Din pacate, cei mai multi pacienti prefera insa tratamentul ambulator si continuarea petrecerii la domiciliu, dupa cum spun cadrele medicale.


    Medicii avertizeaza ca pacientii cu afectiuni cronice digestive (ulcere, gastrite, pacreatite, ciroze, colecistopatii), cardiace (hipertensiune, cardiopatii ischemice, insuficienta cardiaca) sau metabolice (diabet, guta) ca respectarea regimului igienodietetice este necesara si in aceasta perioada, iar eventualele abateri se vor face dupa consultul medicului de familie.

     

    In niciun caz nu se va intrerupe tratamentul in cazul afectiunilor cronice doar pentru a putea manca si bea.


    „Excesul de alcool nu este benefic, iar comele etilice sau tulburarile de ritm cardiac pot fi letale. Recomandam celor ce au consumat in exces carne si grasimi sa nu uite si salatele din fructe si legume proaspete pentru a asigura un regim echilibrat, precum si plimbarile in aer liber pentru a compensa macar putin din excesul caloric pe care vor fi nevoiti sa-l contrabalanseze in zilele urmatoare.


    Ramane o constanta a sezonului, valorile alcoolemiei depasind adesea 200, 300 sau chiar 500 mg%. Intoxicatiile recreationale cu droguri de sinteza au mers de la agitatie psihomotorie pana la coma. Lor li s–au adaugat cei cu patologie traumatica. Neatentia, graba pregatirilor precum si asocierea consumului de alcool a facut ca multi pacienti sa ajunga cu plagi, arsuri si fracturi deschise. Recomandam sa se consume alcool moderat, 150 ml vin, 300 ml bere sau 50 ml bauturi spirtoase pentru barbati, iar pentru femei cantitatea este la jumatate,” a declarat, pentru EVZ, medicul Tudor Ciuhodaru.


    „Cel mai bine ar fi sa mancam cate un fel traditional la o masa si sa nu amestecam foarte multe alimente. Salata este singurul preparat care va insoti mancarea de porc, este intotdeauna bine venita, are antioxidanti, are un efect de volum si un efect probiotic, adica, va hrani flora intestinala benefica, astfel incat excesul din arsura si prajeala sa nu faca daune atat de mari. Cand vorbim despre salate, ne referim la frunze sau radacinoase, morcovi, telina, nu la salate foarte grele. Merg si cele de muraturi. Salata de boeuf este o salata grea, are maioneza, cartofi, mazare, carne, nu se incadreaza aici”, explica doctorul Tudor Ciuhodaru.


    Avertizarile medicilor

     
    Alimentele crude se digera mai rapid decat cele preparate prin fierbere sau prajire. Legumele si fructele fermenteaza in stomac pe cand produsele din carne, lactatele si ouale intra in putrefactie daca stau prea mult in organism. Fermentatia provoaca balonare, crampe si poate creste aciditatea corpului. Alimentele sunt digerate in organism in ordinea in care au fost inghitite, asa ca nu e bine sa mancati la inceput lactate al caror timp de digestie este foarte mare si pe urma sa mancati o bucata de carne. Acea bucata de carne va fi digerata dupa ce vor fi digerate produsele lactate si va intra in putrefactie cauzand neplaceri organismului. Cel mai bine este sa nu combinati produsele lactate cu nimic, explica nutritionistii.


    „Soriciul este foarte caloric, are continut mare de grasimi si proteine, dar mai mult proteine de calitate inferioara, cum e colagenul. E greu digerabil si nu e indicat in cantitati mari, mai ales de cei care sufera de afectiuni hepatice, biliare sau pancreatice”, spune dr. Ionut Stefan, consultant in nutritie.


    Atentie asupra consumului carnii de porc


    Daca consumati carne de porc din propria gospodarie, asigurati-va ca nu este infectata cu trichineloza. Majoritatea infectiilor sunt fara simptome si nu prezinta complicatii, dar cele grave pot prezenta un adevarat pericol pentru sanatate. Principalele simtome sunt:
    ● diaree, greata, dispnee – in primele zile de la infectare
    ● dureri abdominale
    ● dureri de cap, febra, tuse, lacrimare, dureri musculare – in momentul in care viermii migreaza in organism.
    Pentru a preveni infectarii cu trichineloza, specialistii recomanda gatirea carnii de porc la o temperatura de 76 grade Celsius. De asemenea, s-a dovedit ca prin congelarea carnii timp de de cel putin 20 de zile, poate fi ucis parazitul.


    Timpul de digestie al alimentelor

    ● Apa: ajunge imediat in intestine
    ● Sucurile de fructe si legume: 15 – 20 de minute
    ● Supa clara de legume: 15 – 20 de minute
    ● Salate, legume sau fructe blenduite: 20 – 30 de minute
    ● Pepenele rosu: 20 de minute Pepenele galben: 30 de minute
    ● Portocalele, grapefruitul, strugurii: 30 de minute
    ● Merele, perele, piersicile, ciresele: 40 de minute
    ● Salata verde, rosiile, castravetele, telina, ardeiul gras rosu si verde: 30 – 40 de minute
    ● Conopida, porumbul, varza: 45 de minute Morcovii, guliile, sfecla, pastarnacul: 50 de minute.
    ● Cartoful, cartoful dulce, anghinarea, castanele: 60 de minute
    ● Lintea, mazarea, fasolea rosie: 90 de minute
    ● Seminte de floarea soarelui, de dovleac, susan: 2 ore
    ● Laptele – 3 ore
    ● Lapte degresat: 90 de minute
    ● Painea – 3 ore
    ● Orezul fiert: 1-2 ore
    ● Ciupercile: 5-6 ore
    ● Cartofii prajiti: 3 – 4 ore
    ● Cartofii fierti: 3 ore
    ● Cascaval, parmezan, branza tare: 4 – 5 ore
    ● Galbenusul de ou – 30 de minute
    ● Oul intreg – 45 de minute
    ● Pestele cod, cambula, fructe de mare – 30 de minute
    ● Pestele somon, hering (cei cu carnea grasa) – 45 – 60 de minute
    ● Carnea de pui – 1 ora si 1/2 – 2 ore (fara pielite)

  • Data: 2018-12-21 Ora: 22:04:55
  • Sursa:
  • evz.ro
  • Autor:
  • Cristian Tanase
  • Comentarii (0)
  • Vizualizari (0)
  • Contact direct:
  • Daca doresti sa ne contactezi direct, iata datele noastre:
  • Membru Herbalife Independent
  • Telefon mobil: 0740274753 (Orange) sau 0722277884 (Vodafone) sau 0762683193 (Cosmote)