Foamea adevarata este de obicei simtita mai intai in stomac – pe masura ce zaharul din sange scade, organismul elibereaza hormoni care stimuleaza stomacul sa se contracte si creaza senzatia de foame. Dar nu trebuie sa confundam foamea cu dorinta de a manca – care este de fapt pofta de mancare, nu foamea.
Pentru a afla diferenta intre foame si pofta de mancare, asteptati putin ca senzatia moderata de foame sa se instaleze – pentru a recunoaste cu adevarat semnalele corpului care spun "este timpul sa mancati" – si puneti furculita jos atunci cand va simtiti confortabil – nu umpluta.
Alimente cu continut scazut de calorii
Fructe de padure Alimentele bogate in fibre necesita timp pentru a fi digerate, ceea ce le confera putere de satietate. Si in timp ce toate fructele intregi contin fibre, fructele de padure sunt unele dintre fructele cu cele mai multe fibre. O ceasca de zmeura are 8 grame de fibre – de doua ori mai mult decat ati obtine intr-un mar – pentru doar aproximativ 65 de calorii. Fructele congelate sunt intotdeauna disponibile si sunt suplimente convenabile la shake-urile proteice. Puteti, de asemenea, sa le dezghetati usor si sa le mancati cu iaurt sau branza de vaci pentru o masa satioasa sau ca o gustare.
Legume Broccoli sunt pe lista alimentelor satioase, deoarece sunt pline de fibre si apa - deci va umplu stomacul. Broccoli este una dintre legumele cu cele mai multe fibre - o ceasca de broccoli gatit tocat are 6 grame de fibre care elimina foamea. Si incarcarea farfuriei cu broccoli gatit va va aduce un aport de doar aproximativ 30 de calorii pe cana.
Cereale integrale Puteti obtine o cantitate buna de fibre din majoritatea cerealelor integrale - si acestea detin mai multa apa decat alimentele din cereale "uscate", cum ar fi biscuitii, deci sunt mai satioase.
Quinoa iese in evidenta deoarece are, de asemenea, mai multe proteine decat majoritatea cerealelor – aproximativ 8 grame pe cana. Si, spre deosebire de orz si orez brun care necesita timpi lungi de gatire, quinoa este gata in aproximativ 15 minute. Incercati-l ca garnitura sau ca baza pentru o salata principala cu legume tocate si pui la gratar adaugat.
Supa de legume poate avea un continut scazut de calorii (cu conditia sa nu adaugati smantana sau ulei) si, din moment ce contine atat de multa apa, poate fi foarte satisfacatoare. Inceperea unei mese cu un castron de supa pe baza de bulion inseamna adesea ca veti fi multumit de o portie mai mica din masa principala. O ceasca de supa de legume poate fi si o gustare excelenta dupa-amiaza.
Autor: Susan Bowerman Director of Nutrition Training la Herbalife
Tu ai un plan alimentar?
Daca vrei sa-l facem impreuna, suna-ma la tel: 0740274753.