Quinoa este originara din America de Sud. Bolivia, Chile si Peru sunt tarile de unde provine cea mai mare cantitate. Primele semne ale existentei sale dateaza din anul 3000 i. H., cand era denumita “mama tuturor grauntelor”. Prima samanta de quinoa era plantata de insusi imparatul mayas cu o lopata de aur masiv.
Quinoa se prepara intr-un mod similar cerealelor si de aceea a fost mult timp considerata a fi una dintre ele. Tehnic, datorita frunzelor sale ea apartine familiei Chenopodium, adica este verisoara cu laba gastii.
Este disponibila intr-o multitudine de nuante de la ivoire trecand prin roz, rosu si pana la negru.
De ce este supranumita quinoa, proteina completa?
Ce substante nutritive contine quinoa?
Quinoa este foarte bogata in proteine, calciu si fier. Este o sursa buna de vitamina E si de folati. Coexistenta tuturor celor 8 tipuri de aminoacizi face din quinoa, proteina completa. Jumatate de cana de quinoa acopera necesarul zilnic de proteine al unui copil. Toate celelalte cereale contin jumatate din cantitatea de proteine care se gaseste in quinoa. In plus, quinoa contine albumina (substanta necesara unei bune dezvoltari a organismului), este saraca in sodiu si nu contine gluten.
Cum alegem quinoa?
O putem alege integrala, sub forma de fulgi sau faina. Din fericire, la noi in tara, quinoa care se gaseste pe piata provine numai din culturi ecologice.
Datorita continutului sau de grasimi naturale, trebuie pastrata in recipiente inchise ermetic, in locuri intunecate si racoroase. In cazul fainii, este recomandabil sa fie tinuta in frigider.
Cum se prepara?
Quinoa contine saponine si, de aceea, se spune ca este bine sa fie spalata inainte de a fi gatita, pentru a evita gustul amarui.
Deasemnea, quinoa ar trebui hidratata cel putin 4 ore inainte de preparare.
Unii considera ca este bine sa fie prajita, pentru o digestie mai usoara. In aceasta varianta ea se pune intr-o tigaie non – aderenta si se amesteca in mod constant, pana devine aurie la culoare.
In rest, quinoa este un aliment versatil ce poate fi pregatit intr-o multitudine de feluri. Se potriveste foarte bine atat cu legume cat si cu fructe. Absoarbe o cantitate mare de apa, astfel incat raportul este de 1 cana de quinoa la 2 – 3 cani de apa.
Sursa: diversificare.ro
Sursa foto: flic.kr