de-ce-nu-pot-grasutii-sa-respecte-curele-de-slabire-herbalife-bucuresti-0722277884

    De ce nu pot grasutii sa respecte curele de slabire
  • Dificultatile intampinate de persoanele obeze care isi propun sa tina o dieta in scopul scaderii in greutate constituie un subiect ce preocupa tot mai mult, deoarece obezitatea in randul tuturor categoriilor de varsta a atins cote ce nu au mai fost intalnite pana acum.

    Atingerea unei greutati apropiate de cea ideala si mai ales mentinerea acestei greutati o perioada lunga de timp, de preferat toata viata, este in majoritatea cazurilor un proces complex si multidisciplinar, ce poate fi realizat in conditii optime de catre o echipa de specialisti, in cadrul caruia un rol important este detinut de nutritionist.

    Dieta adecvata fiecarui organism in parte nu este suficienta pentru atingerea obiectivului propus, ci trebuie sa fie parte a unui stil de viata sanatos, ce cuprinde si exercitii fizice, consum suficient de apa, somn adecvat fiecarui organism in parte, consum moderat si ocazional de alcool si interzicerea fumatului, explica pentru Ziare.com nutritionistul Camelia Olteanu.

    Motivele pentru renuntarea la dieta sunt diverse si multe dintre ele nici nu sunt recunoscute, in mod obisnuit, de persoanele care ar trebui sa tina o dieta:

    - Asteptarile sunt nerealiste si fiecare spera sa piarda cat mai multe kilograme intr-un timp scurt, iar in momentul cand scaderea in greutate se reduce, persoana se demoralizeaza repede

    - Stilul de viata propriu nu se potriveste cu tinerea unei diete: prea multe restrictii, lipsa talentului sau placerii pentru gatit, stresul cotidian

    - Nu reusesc sa respecte principiul celor 3 mese principale si 2 gustari si sar de obicei peste micul dejun

    - Mananca emotional: in stari de deprimare, frustrare, furie, lipsa speranta, stres

    - Revenirea in scurt timp dupa slabire la vechiul stil de viata, ceea ce va duce la recastigarea kilogramelor pierdute, chiar cu un surplus

    - Multe persoane nu cunosc produsele sanatoase existente pe piata, nu stiu sa citeasca etichetele nutritionale, nu constientizeaza pericolul produselor fast-food, al bauturilor carbogazoase si nici nu au notiuni de gastrotehnie (studiul modificarilor suferite de alimente in timpul prepararii lor culinare)

    - Nu se pot abtine cand participa la evenimente unde se consuma multa mancare si bautura, evenimente care la noi in tara sunt foarte dese: nunti, botezuri, zile de nastere, sarbatori religioase, inmormantari. Toate aceste evenimente sunt sarbatorite prin adevarate orgii alimentare

    - Abia asteapta sa se premieze cu alimente interzise imediat ce au reusit sa piarda cateva kilograme, desi nu recunosc in mod obisnuit

    - Nu accepta ajutorul unei persoane calificate: psiholog, nutritionist, decat in cazuri disperate, din punctul lor de vedere: trebuie sa intre in rochia de mireasa sau costumul de ginere, au bilete la all-inclusive si vor sa piarda cateva kilograme ca sa intre in costumul de baie si sa faca loc numeroaselor bombe calorice cu care se vor delecta etc.

    - Activitatea fizica, esentiala in succesul tinerii unei diete, fiind o componenta principala a stilului de viata sanatos, este privita ca o corvoada, ceva ce se amana cat mai mult cu putinta si care, daca se incepe, este abandonata foarte repede.

    In elaborarea dietelor de catre persoana avizata, medic sau nutritionist, este necesar sa se tina cont de preferintele alimentare ale pacientului, de starea materiala, gradul de intelegere, convingerile religioase, eventualele patologii existente. In caz contrar, acesta va abandona repede dieta.

    Colaborarea cu psihologul si, in unele cazuri, chiar si cu medicul psihiatru, este benefica, mai ales in cazul in care se ajunge la frustrarile din faza de platou, la cele din cauza recaderilor sau la pacientii care se simt descurajati de noul stil de viata.

    Pacientul trebuie permanent incurajat in actiunea intreprinsa, informat cu privire la cauzele si efectele obezitatii, regimurile dietetice prescrise, necesitatea intensificarii efortului fizic si laudat cu prilejul fiecarui succes repurtat.

    Deoarece un factor important implicat in etiologia si managementul multor boli este starea de nutritie, consider ca este de datoria fiecarui cadru medical, inclusiv nutritionist, sa considere prioritara implementarea unui program de educatie in cadrul cabinetelor de nutritie.

    Aprecierea starii de nutritie ar trebui efectuata, de rutina, fiecarei persoane, deoarece preventia este mai facila, mai putin traumatizanta si mai putin costisitoare, atat pentru pacient, cat si pentru societate, decat tratarea obezitatii si a bolilor datorate acesteia.

  • Data: 2017-04-09 Ora: 21:35:59
  • Sursa:
  • ziare.com
  • Autor:
  • Nutritionist Camelia Olteanu
  • Comentarii (2316)
  • Vizualizari (0)