Nutritie si sanatate : Cum citim eticheta produselor. Lista alimentelor cu potential alergen

  • [...inapoi]
  • Putem face alegeri potrivite cu ajutorul carora sa alcatuim un meniu sanatos doar daca citim cu atentie etichetele produselor pe care le cumparam. Ce trebuie sa contina ambalajul oricarui produs alimentar.
    Mii de produse din magazin ne fura ochii facandu-ne alegerile alimentare extrem de dificile. Medici nutritionisti ne indica pasii pe care trebuie sa-i urmam pentru a fi siguri de ceea ce cumparam este chiar ceea ce ne dorim.

    etichete produs herbalife bucuresti
    Pasul 1: Termenul de valabilitate

    Citirea termenului de valabilitate sau solicitarea informatiilor de la vanzatorii din raioanele cu alimente gata preparate este primul pas pe care trebuie sa-l facem, potrivit „Abecedarului de nutritie“ coordonat de academicianul Nicolae Hancu, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice. Daca termenul de valabilitate este depasit, nicio alta informatie nu trebuie sa ne mai intereseze, potrivit aceleiasi surse.
    Totodata, suntem sfatuiti sa nu cumpam alimente al caror termen a fost modificat, stampilat cu alte date decat cele initiale.
    În cazul produselor congelate se verifica atat conditiile de pastrare – numar de zile, în functie de temeperatura – dar si data data congelarii.


    Pasul 2: Compozitia produsului alimentar
    În cazul inscriptionarii corecte, pe lista se regasesc, în ordinea descrescatoare toate ingedientele, aditivii si aromele folosite la fabricarea produsului alimentar.
    „Doar citind aceasta lista care detaliaza compozitia produsului alimentar vom cunoaste cu adevarat ce consumam si nu ne vom lasa pacaliti de ingeniozitatea producatorilor care ne informeaza cu majuscule pe partea din fata a ambalajului ca vom consuma un produs din ficat de gasca, pentru ca, în lista de ingrediente sa descoperim ca produsul contine 20% din respectivul ficat, 40% carne de porc si 40% slanina de porc si sorici. Este numai un exemplu pentru a întelege cat suntem de expusi suntem daca nu citim lista ingredientelor, sa consumam alimente pe care am dori probabil sa le evitam“, conform sursei citate. 
    Lista trebuie sa cuprinda si aditivii – E-urile - pe care le contine produsul. Acestia pot fi inscriptionati sub forma codului – de exemplu E 330 – sau a denumirii – de exemplu – acid citric. E-urile (litera E este o componenta a cuvantului Europa ) codifica aditivii alimentari care sunt autorizati pentru a fi utilizati în tarile din Uniunea Europeana. Majoritatea acestor aditivi sunt substante inofensive, dar care pot deveni periculoase atunci cand sunt consumate în cantitate prea mare. Recomandabil este sa alegem acele produse care au lista cu aditivi cat mai scurta.
    În finalul listei de ingrediente trebuie sa regasim lista alergenilor alimentari, adica a substantelor care au potential de a produce alergii la persoane susceptibile. Cele mai frecvent utilizate alimente cu potential alergen care intra în compozitia multor produse alimentare sunt: soia, arahidele, laptele, ouale, mustarul, pestele, cristaceele, graul, nucile, susanul si telina.
    La produsele congelate trebuie specificat continutul de apa. Totodata, în cazul carnii de orice tip, a mierii de albine, a uleiului de masline, a fructelor si a legumelor proaspete trebuie mentionata tara de origine.


    Pasul 3. Citim eticheta nutritionala
    Este un pas esential pentru a evita alimentele care contin cantitati mari de grasimi – în psecial saturate si trans – zahar sau sare si care pot deveni usor alimente neprietenoase sau chiar dusman.
    Eticheta nutritionala a produsului alimentar trebuie sa detalieze continutul energetic si în subsyante nutritive la 100 de grame sau 100 de mililitri. Optional, acest continut poate fi exprimat si per portie.


    Un produs este hipocaloric daca are 100 de kilocalorii la 100 de grame de produs, moderat caloric daca are între 150 si 300 kilocalorii la aceeasi cantitate si hipercalori daca numarul de calorii depaseste 400 de kilocalorii.
    de Daniela Serb, Sursa: adevarul.ro

  • Data: 2017-02-09
  • Categoria:
  • Nutritie si sanatate
  • [...inapoi]
  • Contact direct:
  • Daca doresti sa ne contactezi direct, iata datele noastre:
  • Membru Herbalife Independent
  • Telefon mobil: 0740274753 (Orange) sau 0722277884 (Vodafone) sau 0762683193 (Cosmote)
Obtine consultanta si indrumari gratuite
Rezultat de slabire Herbalife Hermina Voinescu
  • Te-ar putea interesa: